Konferencija „Muzejski posetilac: gost, partner, prijatelj“

Poštovane koleginice i kolege,

       U organizaciji Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije biće održana dvodnevna konferencija Muzejski posetilac: gost, partner, prijatelj. Domaćin je Gradski muzej Sombor, a vreme održavanja je 18. i 19. novembar.

     Spektar posetilaca muzeja veoma je raznolik i ne postoji njihova opšta i univerzalna klasifikacija. Bilo da pripadaju kategoriji porodice, školske grupe, turista, starijih posetilaca, ljudi sa oštećenjem vida, sluha, pokretljivosti ili sa problemima u intelektualnom razvoju; kategoriji slučajnih posetilaca koji se brzo kreću kroz galeriju; bilo da su to pažljivi ili studiozni posetioci; bilo da se, na osnovu njihovog ponašanja u fizički zatvorenom prostoru, kreću kao jedan od četiri različita stila životinjskog ponašanja: mrav, riba, skakavac ili leptir; bilo da je njihov motiv dolaska u muzej takav da ih posmatramo kao: istraživače, posrednike, profesionalce, hobiste, tragače za iskustvom ili one kojima muzej služi kako bi se relaksirali, posetilac je krajnji fokus rada muzejskih stručnjaka i njihovih istraživanja. Kakve programe vi osmišljavate za različite kategorije posetilaca? Da li kreirate sadržaje koji mogu obuhvatiti više kategorija posetilaca?

Pozivamo vas da na stručnom skupu predstavite svoje programe i podelite vaša iskustva. Zbog ograničenog broja učesnika, iz jedne ustanove može biti prijavljeno najviše dvoje muzejskih stručnjaka. Broj učesnika konferencije zavisiće od epidemioloških mera, te vas molim da što pre prijavite učešće. Ukoliko nakon prijave odustanete od učešća, obavezno nas o tome obavestite.
Organizator će obezbediti po jedan ručak i večeru za svakog učesnika, promotivni materijal, kao i osveženje u pauzama.

         Organizacioni tim čine:

  • Gordana Pajić/Narodni muzej Valjevo/predsednica Muzejskog društva Srbije
  • Dragan Kiurski/Narodni muzej Kikinda/predsednik Sekcije muzejskih pedagoga MDS, koordinator konferencije
  • Dragana Latinčić/Muzej grada Beograda/programski koordinator konferencije
  • Nevena Kusonić Živadinović/Gradski muzej Sombor/predstavnica muzeja domaćina, organizator konferencije
  • Bojana Subašić/Zavod za proučavanje kulturnog razvitka/stručna saradnica, plenarni izlagač
  • Katarina Dragin/Narodni muzej Kikinda/vizuelni identitet konferencije

U prilogu su pozivno pismo i aplikacioni formular.