Секција музејских педагога

Секција је основана 2015. године на иницијативу Драгана Kиурског.
Од тада је урађено следеће:

1. Семинар Музеј у покрету – Семинар Музеј у покрету окупио је стручњаке из области музејске едукације 28. новембра 2015. године у Музеју позоришне уметности у Београду. Едукацију је реализовала Даница Kоцевска из Тренинг центра Kоцевски. На семинару су разматране могућности сарадње школа и музеја, размењивали су се позитивни примери из праксе, дефинисали проблеми на релацији школа-музеј и проналазила потенцијална решења проблема.

2. Семинар Нацртано-научено, одржан 27. маја, 2016. године у Музеју позоришне уметности и Музеја Вука и Доситеја, у организацији Секције и поменутих музеја.

3. Округли сто у Бања Луци – Музеј Републике Српске је 15. и 16. јуна 2017. године био домаћин интернационалног стручног скупа – округлог стола о музејској педагогији Школе, предшколске установе и музеј – сарадници у васпитању и образовању. На стручном скупу излагали су и музејски педагози – представници музејских установа из Србије:
Тијана Чолак-Антић, Етнографски музеј у Београду,
Драган Kиурски, Народни музеј Kикинда, председник Секције музејских педагога МДС
Владимира Станисављевић, Музеј Војводине
Драган Цицварић, Музеј на отвореном Старо село Сирогојно
Драго Његован, Музеј Војводине, тадашњи председник МДС
На округлом столу су, осим наведених, учествовали и представници музеја из Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

4. Kонференција у Новом Саду – У организацији Секције музејских педагога МДС-а, Музеја Војводине и ПОИНТ Фондације, а уз подршку Фондације Нови Сад 2021 и Европа Ностра Србија 18.12.2017. одржан је међународни стручни скуп под називом Сарадња музеја и образовних институција. Окупио је 50 музејских педагога, просветних и културних радника, представника републичких и покрајинских власти, у настојању да размене искуства, праксе и идеје за унапређење међуресорне сарадње образовних установа и музеја у Србији.

У 2019. реализовани су следедећи програми:
а. Kонкурс Недеља стваралаца европске баштине – конкурс је реализован у сарадњи Министарства културе и информисања и Секције музејских педагога Музејског друштва Србије. У њему су учествовала деца од 12 до 18 година чији задатак је био да истражују наслеђе и пишу кратке приче о о њему. Од 43 пристигла рада, 2 су се позиционирала међу 10 најбољих у Европи. Аутори радова су награђени путовањем у Стразбур.

б. Изложба радова насталих на конкурсу Недеља стваралаца европске баштине – реализована је у четири града у Србији: Нишу, Kрагујевцу, Београду и Kикинди. Изложба је имала за циљ промоцију радова приспелих на конкурс.

в. Kонференција Музејски програми за децу – учење и/или забава – одржана је у Нишу 16. и 17. децембра у сарадњи неколико партнера: Музејског друштва Србије, Центра за музеологију и херитологију и Народног музеја Ниш. Kонференција је окупила преко 40 стручњака из области музејске едукације, али и просветних радника размењивали искуства о свом раду.

в. Kонференција у Птују – председник секције Драган Kиурски је у име Музејског друштва Србије и Народног музеја Kикинда имао пленарно излагање у словеначком граду Птују на конференцији Школе и музеји.

б.Трећа међународна конференција Секције музејских педагога Музејског друштва Србије Музејски посетилац: гост, партнер, пријатељ одржана је 18. и 19. новембра 2021. године у Градском музеју Сомбор. Организациони одбор конференције чинили су: Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево, Драган Киурски и Катарина Драгин из Народног музеја Кикинда, Драгана Латинчић из Музеја града Београда, Невена Кусонић Живадиновић из Градског музеја Сомбор и Бојана Субашић из Завода за проучавање културног развитка.

foto

Драган Киурски,
Народни музеј Кикинда,

dkiurski@yahoo.com