IN MEMORIAM: ДРАГИЦА ПРЕМОВИЋ АЛЕКСИЋ (1950-2019)

DRAGICA

Колегиница Драгица Премовић Алексић засновала је радни однос у Музеју Рас 1973. године. Једно време као једино стручно лице, осим послова кустоса археолога, радила је и на пословима музејске документације који су обухватали и све остале предмете у музеју.

Учествовала је у раду на концепцији, организацији и реализацији сталних и повремених изложби, а истовремено са кустоским пословима, веома предано се бавила и теренским археолошким истраживањима територија општина Нови Пазар, Тутин и Сјеница. О овим истраживањима сведочи богата археолошка карта поменутих подручја са бројним евидентираним налазиштима, а са друге стране, број инвентираних археолошких предмета прикупљених током ископавања појединих локалитета као што су средњевековно Трговиште код Новог Пазара, манастирски комплекс Црквина код Тутина, Велика Градина у Врсеницама код Сјенице, као и бројне средњoвековне хумке на Сјеничко-пештерској висоравни.

Своја истраживања, запажања и стручна сазнања објавила је у стручним часописима, а заслужна је и за богату издавачку делатност Музеја Рас. Међу њима је и вредна монографија Музеј Рас Нови Пазар из 2007. године, те уреднички и стручни рад на публикацији Новопазарски зборник, веома угледном гласилу музејске струке.

Њен рад и у ширим оквирима бриге за културу није остао незапажен, па је учествовала у раду Републичке заједнице за културу, Комисији за зштиту споменика културе, била је и члан Управног одбора Завода за заштиту споменика културе у Краљеву у два сазива. Поред тога била је и члан Управног одбора Српског археолошког друштва Србије, председница Средњовековне секције Друштва, чланица Извршног одбора Музејског друштва Србије и члан Комисије за награде и признања.

За укупан рад, истрајност и посвећеност струци и у најтежим временима, у месту које је далеко од великих центара и институција, колегиница Драгица Премовић Алексић је 2009. година добила награду „Михаило Валтровић“ за животно дело , коју додељује Музејско друштво Србије. Награда јој је уручена на свечаној Скупштини Музејског друштва Србије која је одржана 19. маја 2009. године у Новом Пазару.