Додељене награде МИХАИЛО ВАЛТРОВИЋ за 2015. годину

На свечаној седници Музејског друштва Србије, која је 18. маја 2016. одржана у Етнографском музеју у Београду, поводом обележавања Међународног дана музеја, уручене су награде „Михаило Валтровић“ за достигнућа током 2015. године.

Награда појединцу за изузетне резултате у стручном раду који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе Србије за 2015. годину – додељене су три равноправне награде, и то:

  1. мр Предрагу Лажетићу, музејском саветнику, за монографију „Војни музеј 1878-2014“,
  2. Ауторском тиму др Мирко Пековић, музејски саветник (Војни музеј), Гордана Буловић, кустос (Музеј града Новог Сада) и Бранислав Станковић, кустос (Народни музеј Шабац) за реализацију изложбе „Српски санитет 1914-1918“ и
  3. Коауторима монографије „Обреновићи у музејима и другим збиркама Србије и Европе“ Ани Боловић, кустосу и Александру Марушићу, кустосу (Музеј Рудничко-таковског краја, Горњи Милановац).

kis3780-smanjenojpg

Награда Михаило Валтровић за 2015. годину истакнутом појединцу за укупан допринос (животно дело) унапређивању и развијању музејске делатности, односно музеографије и музеологије, као и заштити музејских предмета од изузетног уметничког, историјског или културног значаја – додељене су две равноправне награде: Братислави Идвореан Стефановић, етнологу у пензији Музеја Војводине и Бранислави Јордановић, педагогу у пензији Педагошког музеја у Београду.

kis3787-smanjenojpg

Награда Михаило Валтровић за 2015. годину за институционални допринос музејској делатности и музеологији додељује се Народном музеју у Лесковцу (за сталну поставку и изложбе о Првом светском рату).

Награде, које се састоје од плакете са ликом Михаила Валтровића (1839-1915), дело академика Николе Коке Јанковића, и повеље о награди, добитницима је уручио др Драго Његован, музејски саветник, председник Музејског друштва Србије.

Министарство културе је подржало рад Музејског друштва Србије.

После доделе награде „Михаило Валтровић“ Организациони одбор музејске манифестације „Музеји Србије: десет дана „од 10 до 10“ уручио је признање представницима девет музеја (из Бора, Врбаса, Беле Цркве, Шида, Књажевца, Зајечара, Врања, Аранђеловца и Прокупља) за прошлогодишње ангажовање у реализацији ове манифестације. Назив признања је „Музеј за 10“.

Музејско друштво Србије