Додељена награда Михаило Валтровић

На Међународни дан музеја, 18. маја 2022. одине одржана је Свечана седница Скупштине Музејског друштва Србије на којој је додељена награда Михаило Валтровић у три категорије. Свечаност је одржана у Лесковцу у организацији Народног музеја Лесковац и МДС уз финансијску подршку Министарства културе РС и Града Лесковаца.

Скупштини је присуствовало 70 чланова Друштва, а присутне су поздравили Гордана Пајић, председница Друштва и Небојша Димитријевић директор Народног музеја Лесковац.

Чарна Милинковић, председница Комисије за награде и признањ прочитала је Образложење о награди и саопштила да су награду Михаило Валтровић за 2021. годину добили:

  • У категорији истакнутом појединцу за укупан допринос (животно дело) награду су добили мр Рајка Грубић, музејски саветник-етнолог Народног музеја у Зрењанину и др Драго Његован, научни саветник, директор Музеја Војводине у пензији;
  • У категорији музејској установи за изузетне резултате постигнуте у периоду од јануара 2021. до фебруара 2022. године награда је припала Завичајном музеју  Књажевац и Галерији Матице српске Нови Сад;
  • У категорији појединцу или ауторском тиму за изузетне резултате у периоду од јануара 2021. до фебруара 2022. године награда је припала Оливери Скоко, вишој кустоскињи, историчарки уметности Народног музеја Зрењанин за изложбу Мерак ми је…Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин.

Овогодишња свечаност и дружење музеалаца настављени су на свечаном ручку, а затим је уследило и стручно вођење кроз музејске поставке Народног музеја Лесковац, Градску кућу и Цркву „Оџаклију“.

Дружење музеалаца је настављено и следећег дана када је организована посета археолошком локалитету Царичин град.

Свим учесницима Скупштине представљен је и најновији број Информативног Билтена бр.14 (2022), као и Музеји 8 (2021).