СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ!!!

MDS Srecan-Bozic

Музејско друштво Србије је национално струковно удружење у области музејске делатности које је 2019. године добило статус репрезентативног удружења у култури за област истраживање, заштита, коришћење, прикупљање и представљање покретног културног наслеђа, па је ово и прилика да позовемо све заинтересоване колегинице и колеге да током 2020. године поднесу захтев  Статусној комисији МДС за утврђивање статуса самосталног стручњака у култури.

Унапређење музеолошке делатности и подстицање знања и едукације у области музејског наслеђа огледа се у праћењу рада наших чланова, међусобној сарадњи на појединачним пројектима, али и сагледавању проблема и изналажењу начина да се они реше.

Програмске активности МДС током 2019. године одвијале су се кроз рад органа и тела Друштва, као и рад секција. Ове активности су биле обједињене кроз пројекат Унапређење рада Музејског друштва Србије и његових секција који је финансијски подржан од стране Министарства културе и информисања РС. Захваљујући томе одржана је 17. маја 2019. године  свечана Скупштина у Чачку на којој су уручене су награде Михаило Валтровић. У овој години штампан је  Билтена МДС бр. 11 и часописа Музеји 6. У оквиру пројекта урађен је и: превод са српског на енглески језик текста Водич кроз музеје Србије, одржан је акредитовани семинар „Демократизација дигитализације у библиотекама“  секције музејских библиотекара, стручни   скуп „Бити кустос. Искуства из савремене музејске праксе“ секције историчара уметности, а секција музејских педагога је организовала конференцију Музејски програми за децу- учење и/или забава. Етнолошка секција је самостално аплицирала на Конкурс Министарства и реализовала стручну конференцију„Етнографска музеологија и примена информационих технологија“.

Свеукупном  раду Музејског друштва Србије у 2019. години допринели су његови чланови, појединци  (140 чланова) и институције којима се најсрдачније захваљујемо:

Народни музеј у Београду

Историјски музеј Србије, Београд

Етнографски музеј у Београду

Музеј Војводине, Нови Сад

Завичајни музеј Рума

Народни музеј Чачак

Музеј афричке уметности, Београд

Природњачки музеј, Београд

Muzej Zepter, Београд

Медиа центар Војска Србије

Музеј наивне и маргиналне уметности, Јагодина

Народни музеј у Панчеву

Музеј града Београда

Спомен збирка Павла Бељанског, Нови Сад

Музеј Николе Тесле, Београд

Српски музеј хлеба „Јеремија“, Пећинци

Народни музеј у Лесковацу

Народни музеј у Шапцу

Галерија слика „Сава Шумановић“, Шид

Народни музеј у Зрењанину

Музеј позоришне уметности Београд

Народни музеј у Нишу

Музеј Крајине Неготин

Народни музеј Ужице

Народни музеј Ваљево

Културни центар Врбас

 

 

 

Дозволите да се посебно захвалимо Народном музеју у  Београду, Историјском музеју Србије, Етнографском музеју у Београду и Народном музеју у Чачку.

Свим члановима Музејског друштва Србије, свим музеалцима и сарадницима желимо успешну и лепу 2020. годину.

 

ИО МДС

Гордана Пајић, председница МДС