Секције музејских библиотекара МДС на 19. конференцији Библиотекарског друштва Србије


Конференција Библиотекарског друштва Србије одржана је од 14. до 16. децембра 2022. године у Народној библиотеци у Београду. Деветнаеста конференција под називом Удруживање, повезивање и умрежавање библиотекара, окупила је стручњаке из целе земље, као и региона.  Одржана је у оквиру обележавања јубилеја 75 година оснивања Друштва. Учесници су имали прилику да присуствују предавањима, радионицама, постер сесијама, а додељене су и награде и друга признања појединцима и организацијама поводом Дана библиотекара и јубилеја. 

Бојана Петраш, председница Секције музејских библиотекара и књижничара Музејског друштва Србије и библиотекарка специјалне музејске библиотеке Народног музеја Зрењанин, учествовала је на постер сесији, где је у сарадњи са колегиницом и секретарком Секције из Етнографског музеја Јеленом Пушицом, представила рад Секције музејских библиотекара и књижничара МДС-а. 

Секција ускоро обележава две деценије постојања, стога је ово била јединствена прилика да се библиотечким стручњацима представи рад једног удружења које делује у оквиру институција чија примарна делатност није библиотечка. Најважнији задаци Секције од самог оснивања 2004. године подразумевају удруживање, подршку, едукацију, усавршавање и промоцију рада специјалних музејских библиотека, библиотечке струке и њихових запослених.

  Кроз плакат и презентацију истакнут је и значај специјалних библиотека и сручњака који у њима раде. Круг сваког музејског истраживања започиње  и завршава се у библиотеци – од истраживања литературе до публикације која остаје сачувани траг у фонду након завршетка сваке изложбе – стога ове библиотеке представљају својеврсне чуваре музеолошке мисли у Србији. Рад сваке музејске библиотеке једна је посебна прича, која упркос специјалним условима у којима послује и специфичним корисницима, кроз удруживање, подршку и заједничке пројекте континуирамо ради на очувању нашег културног наслеђа.