ЧЕСТИТКA ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МУЗЕЈА

Поштовани музеалци,

Упућујемо вам најискреније честитке поводом Међународног дана музеја.

Због епидемиолошких мера које су, мада ублажене, још увек на снази одлучили смо да Свечану Скупштиу Музејског друштва Србије одложимо. Искрено се надамо да ће се ситуација поправити у скорије време, па ћемо Скупштину заказати у новом термину о чему ћемо вас благовремено обавестити.

Захваљујемо вам на резултатима које сте постизали у 2020. години. како у вашим институцијама, тако и у раду и афирмацији МДС. Подсећамо да је протекла година била успешна иако смо радили у отежаним околностима. Прошлогодишња делатност МДС имала је акценат на издавачкој делатности, па смо објавили Билтен бр.12, часопис Музеји 7 и Guide through the museums of Serbia и уручили награду Михаило Валтровић у све три категорије.

Започели смо ову годину у нади да ћемо имати више могућности да учествујемо у креирању културне политике и у доношењу законских аката и одлука од значаја за ову област културе. На жалост Закон о музејској делатности није препознао једино национално струковно удружење, али ми ћемо се и даље залагати за стварање бољих услова за рад музеалаца и чување музејских збирки.

Музеалци су у протеклој години ванредног стања показали да су креативни, марљиви и одговорни, чиме су дали велики допринос ширењу и подизању на виши ниво друштвене свести о значају културне баштине и комплексне улоге музејске делатности.
Искрено се надамо да ћемо и у овој години у којој обележавамо скромни јубилеј, две деценије од реоснивања МДС, испунити планиране активности.

Желимо вам добро здравље у нади да се ускоро видимо

ИО МДС
Гордана Пајић
председница

мај 2021.