Музејско друштво Србије уручило је награду „Михаило Валтровић“

Fotografija skupštine MDS-a

Свечана седница Скупштине МДС одржана је 18.маја 2023. године у Народном музеју у Аранђеловцу, а присутне су поздравили председница МДС Гордана Пајић, директор музеја Дарко Павловић и члан Музејског савета при Министарству културе Дарко Деспотовић. На Скупштини је награда „ Михаило Валтровић“ за период јануар – децембар 2022.година у три категорије, а образложење Комисије за награде и признања прочитала је председница Чарна Милинковић. (текст образложења Комисије)

У категорији 1) истакнутом појединцу за укупан допринос (животно дело) припала је Верољубу Трајковић, музејском саветнику историчару

У категорији 2) музеју (музејској установи) за изузетне резултате постигнуте у периоду од јануара до децембра 2022. године већином гласова додељена је Народном музеју Ниш.

У категорији 3) појединцу или ауторском тиму за изузетне резултате у периоду од јануара до децембра 2022. године, Комисија је доделила три равноправне награде:
а) Иви Лаковић, вишем кустосу етнологу за пројекат Стална етнолошка поставка у згради селамлука Народног музеја у Врању;
б) Мултидисцлипинарном кустоском тиму, који су чинили др Гордана Петковић, др Јелена Бањац, мр Атила Хорнок, Љиљана Лазић и Ивана Јовановић Гудурић за изложбу Акценти;
в) Ауторском тиму мр Лидији Баљ, музејској саветници-археологу Музеја Војводине и Андреју Старовићу, вишем кустосу-археологу Народног музеја Србије за пројекат за изложбу Сан неолитске ноћи.
У оквиру овогодишње Скупштине организаване су и посете културним и историјским знаменитостима Аранђеловца, па су музеалци посетили Знаменито место Орашац, Пећину Рисовачу и сталну поставку Народног музеја у Аранђеловцу.
Другог дана дружења организовано је и стручно вођење кроз Парк Буковичке бање, а затим и посета Тополи и њеним знаменитостима (Кућа краља Петра и Црква Св. Ђорђа на Опленцу, Карађорђев конак и Краљева винарија).